Blog

Hoe besteed je aan als gemeente? (De Michelin- of bloemkoolmethode)

Hoe besteed je aan als gemeente? (De Michelin- of bloemkoolmethode)

Stel je voor: je bent restauranteigenaar en je wilt naar de top. Volgend jaar sta je in de Michelingids.

Wat vraag je aan je chefkok?
Mijn oma maakte de meest verukkulukke bloemkool. Haar kaassaus was het geheim. Het wordt vast weer een hit. Hier heb je haar recept.

Of:

Ik wil naar de top. Volgend jaar wil ik in de Michelingids staan. Zorg jij voor het juiste culinaire niveau? Dan zorg ik voor de rest.

Stel jezelf nu eens voor dat je eigenaar bent van een restaurant dat bekend staat om haar oer-Hollandse gerechten. Wat doe je dan?

Iedere situatie vraagt om een eigen aanpak. 

Zo werkt dat ook met aanbesteden. Soms wil je iets nieuws, soms wil je gewoon bloemkool met kaassaus.

Wat is passend aanbesteden?

Passend aanbesteden is de juiste vorm kiezen. Een voorbeeld: het stadhuis is aan vervanging toe. Je kan dan de traditionele aanbestedingsvorm kiezen of een andere vorm.

Traditioneel betekent dat je eerst een architect zoekt. Die maakt een ontwerp. Daarna gaat een ingenieur dat ontwerp uitschrijven in een bestek: van het precieze aantal kozijnen, bakstenen en schroefjes tot de kleur van de voordeur. Alles ligt vast. Vervolgens selecteer je een aannemer die met het bestek onder de arm aan het werk gaat. Als opdrachtgever wijs je ook een directievoerder aan. Hij kijkt over de schouder van de aannemer mee of de juiste boutjes en schroefjes wel gebruikt worden. Oh ja, en de architect blijft weer over de schouder van de directievoerder meekijken.

Je kan ook in de markt de vraag als volgt stellen: “Ik wil een nieuw stadhuis. Het moet aan een aantal eisen voldoen. Hier is mijn budget. Wat stel je voor?”

Geen van beide vormen is goed of fout. Het ligt er maar aan wat je eisen en wensen zijn als opdrachtgever.

Stel: je wil een nieuw gemeentehuis bouwen dat een voorbeeld van duurzaamheid moet zijn. Dan is het niet logisch om het bestek helemaal uit te schrijven vóór je de aannemer selecteert. Want als gemeente ken jij de laatste isolatie- en energiebesparingstechnieken niet. Het is slimmer om te zoeken naar een aannemer die daar juist een prijs voor heeft gewonnen.

Hoe doe je dat dan, passend aanbesteden?

Vooraf de tijd nemen. Rustig nadenken. Je doel bepalen en daarna pas de vorm te kiezen. Niet direct de traditionele oplossing erbij pakken als je eigenlijk iets nieuws of innovatiefs wilt.

Vorige week sprak ik een gemeente met ambitie. Ze wilden een pilot in de markt zetten. De groenvoorziening koppelen aan taken uit het sociale domein. Dit gebeurt nog nergens in Nederland. De opdrachtnemer moest meedenken. Maar de aanbestedingsvorm lag al klaar. Een ingenieursbureau zou alles uitschrijven in een bestek. De opdrachtnemer moest alleen maar uitvoeren.

Ze wilden iets nieuws, maar gaven het traditionele recept.

Maar bij traditioneel weet ik toch precies wat ik krijg?

Ja, dat klopt. En soms is dat ook precies wat je nodig hebt. Als de voordeur van het stadhuis kapot gaat, moet die gewoon vervangen worden. Je gaat dan niet je aannemer vragen: “Er zit een rechthoekig gat in de voorgevel van ons stadhuis. Dat moet dicht, maar ook weer open kunnen. Wat stel je voor?” Nee, je wilt gewoon dat de deur vervangen wordt. En snel.

Ok, en nu?

Als je gaat aanbesteden: bepaal dan eerst wat je nodig hebt en denk na. Wil je bloemkool met kaassaus of toch iets anders?

Read more

Contactgegevens

Wipstrikkerallee 95
8023 DW Zwolle
info@vanjoris.nl
M 06 463 07 327

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

vanJoris Passend aanbesteden